דף הבית » מודל I.M.A.S.H – לניהול סיכונים ברפואה » תחומי פעילות המודל » ייעוץ לניהול סיכונים ריאקטיבי ברפואה
לאחר התרחשותם של אירועים חריגים, בכוחו של המוסד הרפואי לעשות הרבה, באופן יזום. שני היעדים המרכזיים של העשייה לאחר אירועים חריגים ברפואה הם:
למזער את הנזקים – אירוע חריג עלול לגרום לנזקים רבים ונמשכים במספר מישורים: נזקים גופניים למטופלים או למטפלים, נזקים משפטיים, כלכליים, תדמיתיים, רגולטוריים, תפעוליים, מורליים ועוד. טיפול נכון, בזמן הנכון, יכול לחסוך חלק ניכר מנזקים אלו.
למקסם את התועלת – מאירוע חריג ברפואה ניתן להפיק הרבה תועלת בהיבטים רבים: הפקת לקחים והשגת שיפור והתקדמות – באופן נקודתי או חוצה ארגון, חיזוק ערכים, חידוד מטרות, ביצוע שינויים ותיקונים בסדר העדיפויות, הפגנת יכולות ארגוניות וטיפוליות ועוד. לעיתים, התועלת הצומחת מאירוע חריג, עשויה אף לגמד את נזקיו של האירוע החריג, בטווח הארוך.
ככל שהאירוע הרפואי החריג מדווח ומטופל מוקדם יותר, השליטה על האירוע טובה יותר, קל יותר לנהל אתו, ויש סיכוי גדול יותר להגיע לתוצאת אפקטיביות, ולהשיג את היעדים: מזעור נזקים ומקסום התועלת.
לאירועים חריגים ולאופן בו הם מטופלים, במסגרת ניהול הסיכונים הראקטיבי, יש השפעה עצומה על התרבות הארגונית של המוסד הרפואי, בכל הנוגע למקצוענות: תפיסת התפקיד, דינמיקת העבודה בצוות, המוכנות להגדיל ראש, להתמודד עם אתגרים חדשים וכדומה. לכל החלטה ניהולית בדבר עשייה או הימנעות מעשייה בעקבות אירועים חריגים ברפואה, יש השפעה על אנשי צוות רבים בשטח – אנשי המעגל השלישי, העוקבים אחר עשיה זו, ומשנים את התנהלותם המקצועית בהתאם. כך מתעצבת תרבות ארגונית, מיום ליום ומאירוע לאירוע. תרבות ארגונית זו היא התשתית של הנורמות המקצועיות, המקובלות או הבלתי מקובלות בארגון.
התעלמות מאירוע חריג או הסתפקות בתגובות מתגוננות לאירוע, משפיעות לרעה על התרבות הארגונית ועל הנורמות המקצועיות המקובלות. למעשה, בהתעלמות מאירוע רפואי חריג, טמונים זרעי האירועים החריגים של המחר.
כללי האתיקה המקצועית של הרפואה, הסיעוד והמקצועות הפארא רפואיים בישראל, כוללים התייחסות מפורשת לנושא של מניעת אירועים רפואיים חריגים, והתמודדות עימם, כשהם מתרחשים.
ברפואה: הקוד האתי של הסתדרות הרופאים בישראל, על נוסחיו לאורך השנים, וכן ניירות עמדה שונים של ההסתדרות הרפואית בישראל, מתייחסים לנושא זה בשני מישורים:
בסיעוד: הקוד האתי של הסתדרות האחיות והאחים בישראל משנת 2018, כולל התייחסות מפורשת לאיכות ובטיחות: החובה להתעדכן ולשפר כישורים מקצועיים באופן שוטף, החובה להיות שותפים בהבטחת איכות הטיפול ובקביעת תקני עשייה בקרה ושיפור וכדומה.
ברוקחות: הקוד האתי של ארגון הרוקחות בישראל כולל גם הוא התייחסות מפורשת לנושא איכות ובטיחות כחלק מהאתיקה המקצועית, ועל מחויבויותיהם של הרוקחים הגזרות מכך: על הרוקח לשמור ולפתח ידע וכישורים מקצועיים ברמה גבוהה ולהתעדכן באופן שוטף בכל הקשור למידע המקצועי בנושאים הרלבנטיים לתחום פעילותו, על הרוקח להבטיח מיומנות גבוהה בכל שירות מקצועי שניתן, וזאת על ידי שימוש במידע עדכני ומבוסס – ראיות, על הרוקח להשתלם ולהרחיב את הידע שלו באופן שוטף בתחום בו הוא עוסק, לבדוק ולבקר את פעילותו המקצועית. וכדומה.
אירועים רפואיים חריגים גורמים לנזקים כלכליים ישירים ולנזקים כלכליים עקיפים, מידיים ובטווח הארוך. יש בכוחו של ניהול סיכונים ראקטיבי מדויק ומתוזמן היטב לצמצם מאוד את היקפם של נזקים אלו. ככל שעוסקים בכך יותר, עם הזמן מתייעלת פעילות ניהול הסיכונים הראקטיבית, והופכת לטבע שני של הנהלת המוסד והצוותים המטפלים. ניהול סיכונים ראקטיבי ההולך יד ביד ומשתף פעולה עם ניהול הסיכונים הפרואקטיבי, הבטחת האיכות ובטיחות הטיפול, הוא כלכלי אפילו יותר. זאת מאחר, וכל אירוע וכל נזק מיושמים מיד לטובת מניעת האירועים החריגים של מחר.
טיפול באירוע חריג הוא כמו התמודדות עם קובייה הונגרית: לכל פעולה או הימנעות מפעולה, יש השלכות רבות בכל החזיתות – החזית הטיפולית, המשפטית, האתית, הכלכלית, התפעולית, התדמיתית, המורלית ועוד. על כן, לאחר אירועים רפואיים חריגים, חשוב ביותר לנהל את העשייה באופן אינטגרטיבי, משולב, להבדיל ממקטעי, מול כל החזיתות השונות, תוך התחשבות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. זאת, על מנת למנוע סתירות והתנגשויות של חלקי העשייה השונים, העלולים להוסיף על נזקי האירוע. מטבע הדברים, בין הניהול הסיכונים הריאקטיבי לניהול הסיכונים הפרואקטיבי קיים קשר הדוק, הן משפיעות זו על זו ומשלימות זו את זו, במעגל אין סופי של שיפור מתמיד.
הייעוץ הניתן ע"י עו"ד אלונה סיגלר-הרכבי, חסוי תחת חיסיון עו"ד-לקוח. לקבלת ייעוץ לאחר אירוע חריג, הנהנה מחיסיון עו"ד-לקוח, יתרונות ברורים ומשמעותיים רבים, המסייעים למזער את נזקיו של האירוע החריג ולמקסם את התועלת ארוכת הטווח, שניתן להפיק ממנו.
מדובר בדוגמאות בלבד, כל תכנית ייעוץ מותאמת לצרכי המחלקה הרפואית או המוסד הרפואי.
עו"ד אלונה סיגלר-הרכבי, למעלה מ-20 שנות ניסיון בניהול סיכונים ברפואה, קידום בטיחות הטיפול, שיפור איכות במערכות בריאות, אחריות מקצועית ברפואה ואספקטים רבים ומגוונים נוספים, בתחום המדיקו-לגאלי.