בעבודתם של הרוקחים פוטנציאל עצום למקסום התוצא הרפואי ועצירת טעויות ותקלות, גם כאלה שנעשו על ידי גורמי טיפול אחרים, או על ידי המטופל בעצמו. יחד עם זאת, עבודת הרוקחים היא עתירת אתגרים ובעלת סיכונים גבוהים לקרות אירועים חריגים. להלן חלק מהסיבות לכך:
האירוע החריג: רופאת ילדים רשמה לילדה תרופה הנלקחת כסירופ לשתייה. הרוקח מסר לאם בטעות, מוצר אחר, תמיסה בעלת שם דומה, המשמשת לטיפול חיצוני בלבד. האם השקתה את הילדה בתמיסה. לאחר דקות ספורות החלה הילדה להקיא, חום גופה עלה, הופיעה טכיקרדיה והיא סבלה מרעידות. הילדה הובהלה לבית חולים שם אושפזה. האירוע לא הותיר נזקים גופניים בילדה, אך הותיר קשיים רגשיים אצל המשפחה, אשר נזקקה לסיועה של עובדת סוציאלית למשך תקופה לאחר האירוע.
בעקבות האירוע החריג: משפחת הילדה הגישה לבית המשפט תביעה בגין רשלנות רפואית.
במסגרת פסק הדין קבע בית המשפט, בין היתר:
התביעה התקבלה והמשפחה קבלה פיצוי כספי, בהתאם לנזקיה.
*כל הדוגמאות הן בהשראת אירועים חריגים ברפואה, שאירעו בישראל בשנים האחרונות, כל הפרטים המזהים הושמטו או שונו
מניעת אירועים חריגים ברפואה בכלל וברוקחות בפרט, היא חלק מהמקצועיות של כל מקצועות הבריאות ואף חלק מכללי האתיקה שלהם. ככל שהשינויים המקצועיים והרגולטוריים מהירים יותר, וככל שפוטנציאל הנזק גדול יותר, כך חשוב יותר לקיים מנגנון שיטתי ואינטגרטיבי (משולב) לצמצום סיכונים.
מטרתו של מנגנון כזה היא לאתר מבעוד מועד נקודות תורפה מקצועיות כגון: תרופות LASA, נהלים סותרים או לא ברורים, שיטות עבודה בלתי מהודקות ופערים נוספים.
איתור יעיל ומהיר של נקודות התורפה, מאפשר גיבוש פתרונות מבעוד מועד, ולו פתרונות חלקיים, שיש בכוחם לצמצם סיכונים, וכפועל יוצא למנוע אירועים רפואיים חריגים ולצמצם את נזקיהם.
למידע נוסף אודות מגוון ההכשרות – לחצו כאן.
למידע נוסף אודות ייצוג – לחצו כאן.
עו"ד אלונה סיגלר-הרכבי, למעלה מ-20 שנות ניסיון בניהול סיכונים ברפואה, קידום בטיחות הטיפול, שיפור איכות במערכות בריאות, אחריות מקצועית ברפואה ואספקטים רבים ומגוונים נוספים, בתחום המדיקו-לגאלי.