דף הבית » אתגרים והזדמנויות » הכשרות מודולריות להנהלות רפואיות
איך מזהים את ההכשרות האפקטיביות והרלוונטיות ביותר למנהלים, מתוך שלל ההכשרות המוצעות היום? אלו הם כמה דוגמאות למאפיינים חיוניים ובולטים של הכשרות המשאירות טעם של עוד:
בנוסף למטרות הספציפיות הייחודיות של כל הכשרה, להכשרות אפקטיביות יש גם מטרות על משותפות, הנוגעות לשורשי התרבות הארגונית, כגון: עידוד החשיבה והעשייה הפרואקטיביות, חיזוק תרבות ארגונית של ארגון לומד, הגברת הלמידה המערכתית, שיפור עבודת הצוות – בשטח ובהנהלות, הטמעת השירותיות ועוד.
בנוסף למטרות הספציפיות הייחודיות של כל הכשרה, להכשרות אפקטיביות יש גם מטרות על משותפות, הנוגעות לשורשי התרבות הארגונית, כגון: עידוד החשיבה והעשייה הפרואקטיביות, חיזוק תרבות ארגונית של ארגון לומד, הגברת הלמידה המערכתית, שיפור עבודת הצוות – בשטח ובהנהלות, הטמעת השירותיות ועוד.
להנהלות בכל הדרגות, יש השפעה עצומה על התרבות הארגונית של המוסד הרפואי בכלל, ועל התרבות הארגונית הנוגעת לניהול סיכונים ולאירועים חריגים ברפואה בפרט. זאת מאחר והצוותים בשטח עוקבים אחר כל תגובה וכל פעולה של ההנהלות, במיוחד לאחר אירוע חריג. כך מתגבשת תרבות ארגונית – מאירוע לאירוע ומתגובה לתגובה. הכשרות אפקטיביות מגבירות בקרב ההנהלות את המודעות לכך, שיכולת השפעה זו על התרבות הארגונית כרוכה באחריות גדולה.
הכשרות המבוססות על הכרות מעמיקה עם הנעשה בשטח ומתחת לפני השטח, בשגרה ובאירועים חריגים, הן כלי חיוני להטמעתן של תובנות מאירועים חריגים, לאורך זמן. למידה מאירועי עבר, היא היעילה ביותר, במובן של עלות אל מול תועלת.
על כן, להכשרות המועברות על ידי מי שעוסק במשך שנים בטיפול באירועים חריגים – יתרון עצום.
חשוב לוודא שההכשרות עוסקות בסוגיות העדכניות והרלוונטיות ביותר לעבודתם של המנהלים והצוותים בשטח. כמו כן, חשוב לוודא שההכשרות מעודכנות גם בכל הנוגע לשינויים הרגולטוריים (חוקים ונהלים).
חשוב שההכשרות תהיינה גם מקום בטוח ומעודד להביע דעה, לשתף בניסיון, לשאול שאלות, ללמוד זה מזה וכדומה. הכשרות אפקטיביות במיוחד הן אלו הבונות היכרויות וערוצי תקשורת חדשים, היוצרים שיתופי פעולה פוריים, שנמשכים הרבה לאחר תום ההכשרות.
לכל החלטה ולכל פעולה יש מטרות והשלכות גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. במציאות העבודה המאתגרת במוסדות הרפואיים, אין מנוס מלהכשיר את המנהלים ומקבלי ההחלטות, למפות ולשקול השלכות אלו של הטווח הארוך, גם בעתות משבר ולחץ.
הכשרות הנותנות כלים להפקת לקחים ולימוד עצמי:
שיפור איכות, חתירה למצוינות, מניעת אירועים חריגים והפקת תובנות מאירועים – הם תהליכים ארוכים ורציפים, שדומים יותר לריצת מרתון ארוכה בקצב מתון וקבוע, מאשר לריצות מהירות ומתפרצות לטווחים קצרים.
ההכשרות הן כלי חיוני וחשוב מעין כמוהו בתהליכים אלו, ויש להן שני תפקידים עיקריים בניהול סיכונים ברפואה ובמעגל השיפור המתמיד. התפקיד הראשון – ההכשרות הן כלי יעיל להטמעה של נהלים, מדיניות ותובנות חדשות – באופן אחיד ומתואם בין הדרגים והדיסציפלינות השונות. התפקיד השני – ההכשרות הן הזדמנות פז לשמוע מהשטח ומההנהלות בדרגים השונים על היתרונות והחסרונות המעשיים המתעוררים בעקבות יישומם של נהלים, מדיניות ותובנות אלו. מידע זה העולה מהשטח, גם במהלך ההכשרות, הוא הבסיס לקבלת החלטות חדשות נוספות – במסגרת מעגל האיכות, בחתירה לשיפור מתמיד.
הכשרות במגוון נושאים, מסגרות זמן ופורמטים, למגוון אוכלוסיות יעד – הן אחד מ-4 תחומי הפעילות של המודל האינטגרטיבי לניהול סיכונים ברפואה. ההכשרות הן כלי חשוב בהגשמת שתי מטרות העל של המודל – מניעתם של אירועים חריגים ברפואה והתמודדות מיטבית עימם. לצורך הגשמת שתי מטרות על אלו, מכוונות ההכשרות להשגת 4 יעדים בשטח:
צמצום סיכונים והקטנת פערים בעבודה בשטח – להורדת ההסתברות לקרות אירועים חריגים; הכנת הצוותים וההנהלות והכשרתם במזעור נזקים ובמקסום התועלת מאירועים חריגים – לטיוב ההתמודדות עם אירועים חריגים ברפואה.
מומחית לאירועים חריגים וזקיפים ברפואה ולניהול סיכונים, בעלת משרד לייעוץ למוסדות וארגונים רפואיים - ציבוריים ופרטיים - ולאנשי צוות רפואה, סיעוד ופארא-רפואה.
עו"ד אלונה סיגלר-הרכבי, למעלה מ-20 שנות ניסיון בניהול סיכונים ברפואה, קידום בטיחות הטיפול, שיפור איכות במערכות בריאות, אחריות מקצועית ברפואה ואספקטים רבים ומגוונים נוספים, בתחום המדיקו-לגאלי.