דילוג לתוכן

מודל I.M.A.S.H
לניהול סיכונים ברפואה

מודל ™I.M.A.S.H - לניהול סיכונים ברפואה
Integrative Model of Adaptive Solutions in Healthcare
מה הופך את המודל לאינטגרטיבי, משולב?
המודל לניהול סיכונים ברפואה I.M.A.S.H משלב מניעת אירועים רפואיים חריגים יחד עם התמודדות אפקטיבית עם אירועים חריגים:

המודל מטפל  בכל חלקיו של  "מחזור החיים" של האירוע החריג ברפואה – מניעה, התמודדות והפקת לקחים – במקביל ובמשולב, במעגל  עקבי של הפקת לקחים ושיפור מתמיד. יתרונותיו הייחודיים של המודל האינטגרטיבי לניהול סיכונים ברפואה טמונים בראיית התמונה המלאה – של הגורמים לאירועים חריגים ברפואה ושל השלכותיהם  של אירועים חריגים – ובטיפול בכל אלו במקביל, באופן משולב.

מודל I.M.A.S.H משלב 4 תחומי פעילות:

ייעוץ לניהול סיכונים פרואקטיבי ברפואה; ייעוץ לניהול סיכונים ריאקטיבי ברפואה; העברת הכשרות מודולריות וייצוג אנשי צוות והנהלות. המודל פועל ב-4 תחומי הפעילות במקביל ובמשולב, לכיסוי צרכי המוסדות הרפואיים בהקשר של אירועים רפואיים חריגים – וכן בכל אחד מתחומי הפעילות בנפרד – בהתאם לצרכי כל מוסד רפואי.

מודל I.M.A.S.H משלב פעילויות דיסציפלינאריות עם פעילויות מולטי - דיסציפלינאריות:

 הניסיון מלמד שפעילויות מולטי-דיסציפלינאריות ופעילויות דיסציפלינאריות, הנעשות במקביל, משיגות את התוצאות הטובות ביותר. לדוגמא: שילוב של פעולות ניהול סיכונים והכשרות – המשותפות לכל סגל הרופאים במוסד הרפואי, יחד עם פעולות ניהול סיכונים והכשרות – המשותפות לכול צוות חדר לידה, משיגות תוצאות טובות יותר בכל הנוגע למניעה והתמודדות עם אירועים חריגים, מאשר כל אחת מהן בנפרד.

מודל I.M.A.S.H משלב בעולם הרפואה כלים ותובנות מעולם המשפט:

המודל משלב תובנות וכלים מעולם המשפט – כגון תובנות מעשיות מפסקי דין והליכים משפטיים – בהתמודדות עם אתגרים בעולם הרפואה, ובמתן מענה אפקטיבי לסוגיות מדיקו-לגאליות.  

מה הן מטרותיו של המודל האינטגרטיבי I.M.A.S.H לניהול סיכונים ברפואה?

שתי מטרות עיקריות למודל האינטגרטיבי לניהול סיכונים ברפואה: 

  • מניעה של אירועים חריגים ברפואה:
    עבודת ניהול סיכונים פרואקטיבית נכונה ויעילה מונעת אירועים חריגים רבים  ומצמצמת את חומרתם של האירועים החריגים. כפועל יוצא מכך, עבודת ניהול סיכונים פרואקטיבית שיטתית ומכוונת היטב, חוסכת לכל המעורבים באירועים החריגים, נזקים רבים ונמשכים. 
  • התמודדות אפקטיבית עם אירועים חריגים ברפואה, כאשר הם מתרחשים:
    לאחר שכבר ארע אירוע חריג, ניתן לעשות הרבה, במסגרת ניהול סיכונים ריאקטיבי:
    • לצמצם נזקים כלכליים, משפטיים, תדמיתיים, תרבותיים, תפעוליים ועוד.
    • לנצל באופן אופטימלי את האירוע, במטרה להבין את האתגרים עימם מתמודד המוסד הרפואי, ולבצע פעולות ממוקדות, אשר יצמצמו את הסיכון להישנות האירוע בעתיד.
מה הם יעדיו של המודל האינטגרטיבי I.M.A.S.H לניהול סיכונים ברפואה?

לצורך השגת שתי מטרותיו העיקריות, פועל המודל להשגת ארבעה יעדים בשטח:

  • צמצום סיכונים:
    צמצום סיכונים מקטין את ההסתברות לקרות אירועים רפואיים חריגים; מפחית מחומרתם של אירועים חריגים ברפואה; מגביר את בטיחות המטופלים ואת בטיחות המטפלים כאחד; משפר את איכות הטיפול ואת התוצאות הרפואיות ועוד.
  • הקטנת פערים:
    הקטנת מארג הפערים בין נהלים כתובים – לבין הנעשה בשטח; בין ההחלטות שמתקבלות – לבין יישומן לאורך זמן; בין מסקנות שהוסקו בעקבות אירועים חריגים וכמעט אירועים – לבין הטמעתן בעשייה היום יומית; בין כוונות ומאמצים מושקעים – לבין התוצאות; בין הרצוי בעיני המטופלים – לבין המצוי ועוד.
  • מזעור נזקים:
    הנגרמים בעקבות אירועים רפואיים חריגים: נזקים רפואיים; נזקים תפעוליים; נזקים תדמיתיים; נזקים כלכליים; נזקים משפטיים; נזקים מורליים ועוד.
  • מקסום תועלת:
    אירועים חריגים ברפואה הם הזדמנויות מצוינות, להכיר את המערכות טוב יותר על חולשותיהן וחוזקותיהן; להסיק מסקנות; לנקוט צעדים לשיפור; לרענן ולהתחדש; לבצע תיעדוף מחודש; לחפש כלים חדשים ועוד. כל אלו, הנעשים לאחר אירועים חריגים, מסייעים במניעת אירועים חריגים חוזרים. 

חתירה עקבית ומתודולוגית אל מטרות ויעדים אלו,
היא תנאי הכרחי לקיומם של למידה מערכתית ותהליך שיפור מתמיד –
שהם לב ליבו של ניהול הסיכונים האפקטיבי ברפואה

מה הם תחומי הפעילות של המודל האינטגרטיבי I.M.A.S.H לניהול סיכונים ברפואה?

לשם הגשמת מטרותיו והשגת יעדיו באופן יעיל ואפקטיבי, פועל המודל ב-4 תחומי פעילות, המשלימים ומחזקים זה את זה:

4 תחומי הפעילות של המודל האינטגרטיבי לניהול סיכונים I.M.A.S.H מכסים את כל "מחזור החיים" של האירוע החריג ברפואה – תחומי הפעילות מטפלים בגורמים לאירועים חריגים, בהשלכות השונות של האירועים החריגים ובהסקת מסקנות, למניעת הישנותם של אירועים דומים. 4 תחומי הפעילות פועלים במעגל חוזר, עקבי ומתואם של שיפור מתמיד, תוך שמירה על הישגים קיימים.

מה היא תפיסת העולם שבבסיס המודל האינטגרטיבי I.M.A.S.H לניהול סיכונים ברפואה?
  • רק מי שלא עושה, אף פעם לא טועה.
  • העובדה שהתרחש אירוע חריג, בשום מקרה אינה מעידה באופן שלילי על המוסד הרפואי בו התרחש, או על הצוות המעורב. אירועים חריגים הם חלק בלתי נפרד מהעבודה בתחום הרפואה, כמו בכל תחומי החיים האחרים. חשוב גם לזכור כי לא כל האירועים החריגים הם ברי מניעה או תוצאה של רשלנות מקצועית.
  • איכות המוסד הרפואי, ו"הפרוגנוזה" של המוסד הרפואי, נמדדים על פי האופן בו המוסד הרפואי מתמודד עם האירוע החריג שארע, ועל פי הפעולות אותן נוקט המוסד הרפואי, לטובת מניעת אירועים עתידיים דומים.
  • לאירועים חריגים השלכות קשות וארוכות טווח על מטופלים ומטפלים כאחד, ולכן עלינו לעשות את המרב, על מנת לצמצם את תדירותם ואת חומרתם.
  • ככל שמערכות הבריאות גדולות יותר, מתוחכמות יותר, ומפוזרת יותר על פני יחידות שונות – כך גדלים הפערים על סוגיהם השונים, נקודות התורפה והחוליות החלשות – המגדילים את הסיכונים. אירועים חריגים הם למעשה התממשותם של סיכונים אלו. ככל שמתרבים הסיכונים מתרבים האירועים החריגים. צמצום מספרם וחומרתם של אירועים חריגים מותנה ללא ספק בצמצום הסיכונים. את רוב הסיכונים בתחום הרפואה, לא ניתן למנוע לחלוטין, אך ניתן לנהל אותם נכון. ניהול סיכונים אפקטיבי הוא למעשה ניהול לצמצום סיכונים.
  • מוסדות רפואיים, קטנים וגדולים, המתמודדים עם מחסור ודרישה עקבית להתייעל, אינם יכולים להרשות לעצמם, שלא לנצל כל יתרון תחרותי לטובת: שיפור איכות ובטיחות, צמצום סיכונים, מזעור נזקים וחיסכון בעלויות הכרוכות באירועים חריגים, שיפור התרבות הארגונית והדימוי הציבורי וכו'. בעולם תחרותי ושקוף, מי שלא משקיע ביעדים אלו – נשאר מאחור.
  • ההשקעה בניהול סיכונים נותנת את התמורה הגבוהה ביותר – BEST VALUE FOR MONEY.
  • פעולות ניהול לצמצום סיכונים הן לא מותרות של תקופות יציבות ורגועות, להיפך: ככל שהאתגרים – עימם מתמודדים המוסדות הרפואיים והמערכת הבריאות כולה – גדולים יותר, וככל שהמערכת נאלצת להתמודד עם שינויים דרמטיים ומהירים, כך השימוש בכלים הקלאסיים של ניהול סיכונים הוא חיוני יותר לצמצומם של הסיכונים.
  • האתגרים עימם מתמודדת מערכת הבריאות הולכים וגדלים. הפער בין המצוי לנדרש – הולך וגדל. המערכת נתונה ללחצים רבים מבית ומבחוץ. אין ספק, שתוספת תקציבים וכוח אדם יועילו מאוד למערכת הבריאות, גם לטובת מניעת אירועים חריגים. יחד עם זאת, אפשר לצמצם באופן ניכר את מספר האירועים החריגים ואת חומרתם, עם התשתית הקיימת, בעזרת שיטות עבודה של ניהול סיכונים, שיעילותן הוכחה. עם התשתית הקיימת ניתן לעשות הרבה גם עבור שיפור חווית המטופל, ושיפור חווית המטפל.
  • כל התורה על רגל אחת: ללמוד מהאתמול, ולפעול עוד היום לשיפור המחר.
דוגמאות לערכי יסוד ומנהיגות המשולבים במודל האינטגרטיבי I.M.A.S.H לניהול סיכונים ברפואה:
  • התרבות הארגונית של המוסד הרפואי היא הקובעת אם זה פורח או בורח – אם משפרים את האיכות והבטיחות ומשיגים את היעדים או שהם חומקים מאיתנו.   
  • כל אחד מאנשי הצוות וההנהלה ראוי שישאל את עצמו כל יום: מה אני יכול לעשות היום, עם מה שיש לי כרגע, מהמקום בו אני נמצא, על מנת למנוע אירועים חריגים, לשפר את עבודת הצוות, המורל המוטיבציה וכו', לטובת עצמי, אנשי צוות אחרים, המטופלים והארגון הרפואי כולו. 
  • צורת חשיבה פרואקטיבית עקבית כזו, דורשת הנהגה, דוגמא אישית ובניית תרבות ארגונית, שאינה מבוססת על סיסמאות, אלא על נורמות התנהגות וערכים מעשיים, ועל האינטרסים המשותפים של כל המעורבים. הנהגה ותרבות ארגונית כאלו, נבנים, בין היתר תוך שימוש בהכשרות מודולריות מסוגים שונים, המבוססות על ניסיון רחב ודוגמאות מהחיים.
  • הגברת האפקטיביות המקצועית והבטיחות, מותנות בהטמעה אמיתית של הנחת יסוד קריטית אחת בקרב הצוותים: צמצום משמעותי של מספר האירועים החריגים ברפואה הוא אינטרס משותף לכל הצוותים, ההנהלות והמטופלים, והוא בר השגה באמצעים הקיימים.
  • עבודת צוות מולטי-דיסציפלינארית היא המפתח לאיכות ובטיחות. לכן, חשוב לבנות נהלי עבודה משותפים, ערוצי תקשורת יציבים וממשקים יעילים.
  • המטפלים והמטופלים במרכז. חווית המטופל וחוויית המטופל הולכות יד ביד – לא ניתן לשפר באמת את האחת מבלי לשפר את השנייה, וניתן לעשות הרבה על מנת לשפר את שתיהן במשולב.
  • הליכי בדיקה וחקירה הם מבורכים, כאשר הם מבוצעים במועד רלוונטי, ובמטרה לאתר נקודות תורפה מערכתיות ולטפל בהן.
  • בכל איש ואישה גנוזים כוחות אדירים ויש רק לדעת להגיע למקורם, לגלותם ולהפעילם – דוד בן גוריון.

טופס הערות לעמוד